Ako niste znali

ako niste znali

Okusne zamjene

Okusne zamjene

  • Okusne zamjene za mlijeko

Biljna mlijeka

Biljna mlijeka se koriste jednako kao i kravlje mlijeko. Koriste ga vegani, ljudi koji su alergični na kravlje mlijeko i oni koji paze na svoje zdravlje. Najpopularnije je sojino mlijeko i ono u svakom slučaju može zamijeniti kravlje. Probajte sojina mlijeka s okusom čokolade, vanilije ili badema. Pored sojinog često se koristi zobeno i rižino mlijeko. Eksperimentirajte sa svim vrstama i vidite koje vam se sviđa.

Ostali mliječni proizvodi

Postoje biljne varijante za sve vrste proizvoda od životinjskog mlijeka poput sira, maslaca, jogurta, vrhnja i sladoleda.
Tako, na primjer, možete pronaći tofu - sir od soje koji može biti dimljeni i svježi u više varijanti mekoće i dodatka povrća ili začina. Postoje topivi biljni sirevi i oni koji imitiraju po okusu sireve poput parmezana, gaude i slično. Dostupni su i sirni namazi. Možete kod kuće napraviti tofu ili kremasti umak od delikatesnog pivskog kvasca.
Postoje biljna vrhnja od soje ili zobi za kuhanje, slatko biljno vrhnje od soje za šlag te gotov biljni šlag ili šlag u prahu.
Isto tako, u trgovinama možete kupiti razne vrste voćnih ili biljnih sladoleda na bazi sojina ili drugih biljnih mlijeka.
Postoji i mnogo vrsta čokolada, keksa i slatkiša koje ne sadrže mlijeko ili neke druge sastojke životinjskog podrijetla.

 

  • Okusne zamjene za meso

Postoji veliki izbor imitacije mesa poput salama, kobasica, odrezaka, ćevapa ili pečenja potpuno biljnog podrijetla.
Na primjer, osim gotovih i polugotovih smjesa za hamburgere, ćevape ili pljeskavice, istu smjesu možete jednostavno napraviti i sami uz pomoć žitarica, mljevenih mahunarki i ljuspica od žitarica ili soje.
U trgovinama su dostupne razne biljne kobasice, salame pa i hrenovke na bazi soje, pšenice i drugih vrsta žitarica, mahunarki i povrća. Na tržištu je i velik broj raznih biljnih pašteta.

Sejtan još nazivaju i "pšenično meso", a tu su i gljive, tofu, odresci i medaljoni od teksturirane soje (kupuju se suhi pa ih prokuhajte i namočite u marinadi da dobiju začine i masnoću). Možete nabrojeno i pohati kao i mnoge vrste povrća poput patlidžana i tikvica. Seitan u komadu možete pripremiti i u pećnici kao pečenje. Tempeh se radi od fermentiranog sojinog zrna. Može se pržiti, pirjati ili peći u pećnici, a okus mu je jedinstven kao i ime!

 

  • Okusne zamjene za jaja

Često se jedno jaje u receptu s 1-2 jaja može jednostavno preskočiti, osobito za kruh i peciva. Umjesto jaja, smjesa se može nadopuniti s 1-2 žlice obične vode.
U trgovinama zdrave hrane mogu se nabaviti i gotovi praškasti proizvodi, koji su komercijalna zamjena za jaja, a koriste se prema uputama za uporabu. Takvi industrijski proizvodi najčešće sadrže škrob, brašno od tapioke, sredstvo za dizanje (kao prašak za pecivo), guar gumu i sl.
Tu je i majoneza bez jaja na bazi ulja koja je po okusu identična majonezi koja sadrži jaja te razni namazi na bazi soje tzv. tofuneze. Majonezu možete napraviti i kod kuće prema raznim receptima. No, postoje mnoge iskušane i jednostavne zamjene za jaja u jelima

Mali trikovi

Kod pohanja jaja zamijenite smjesom brašna i vode ili biljnim vrhnjem.
Palačinke i kolači mogu se napraviti bez jaja ili koristite zamjenu za jaja koje mogu biti kupovne u obliku praha ili ih možete napraviti sami prema raznim receptima.